viernes, 28 de septiembre de 2012

Descripció

Tothom sap que la descripció consisteix en representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, etc. 
Aquesta setmana a l'assignatura de COED hem treballat els diferents models de descripció. Quins són?

Cançó: Lila, Whiskyn's




Poesia visual: Joan Brossa "La poesia virtual no és dibuix, ni pintura, és un servei a la comunicació".  http://www.joanbrossa.org/obra/brossa_obra_poesia_visual.htm

















Poesia: Si parlo dels teus ulls, Miquel Martí i Pol
Si parlo dels teus ulls em fan ressò
cadiretes de boga i un ponent de coloms.
Els teus ulls, tan intensos com un crit en la fosca.
Si parlo dels teus llavis em fan ressò
profundíssimes coves i ritmes de peresa.
Els teus llavis, tan pròxims com la nit.
Si parlo dels teus cabells em fan ressò
platges desconegudes i quietuds d'església.
Els teus cabells, com l'escuma del vent.
Si parlo de les teves mans em fan ressò
melicotons suavíssims i olor de roba antiga.
Les teves mans, tan lleus com un sospir.
Si parlo del teu cos,
del teu cos que he estimat,
només em fa ressò la meva veu,
i llavors tanco avarament els ulls
i em dic, per a mi sol, el secret dels camins
que he seguit lentament a través del teu cos
tan càlid com la llum,
tan dens com el silenci.

Novel·la: El carrer estret, Josep Pla  

[...] La senyora Massaguer és una persona petita, de faccions menudes, molt ben dibuixades, amb un nasset una mica tirat enlaire, els ulls blauets vius, les dents blanques i ben conservades,el cabell gris allisat, recollit en un monyo a l'antiga. [... ]

Assaig: Salvador Espriu vist per Josep M. Espinàs a Relacions Particulars

[...] Salvador Espriu tenia un cap que amb el temps se li va anar expandint. Hi ha caps que, en envellir, semblen empetitir-se, les galtes s'encongeixen, la mandíbula es fa enrere, el volum general disminueix. [... ]

Conte: Abiyoyo, explicat i cantat per Xesco Boix


Era alt com un Sant Pau i els seus ulls eren vius i plens de bondat. La seva tarja de presentació era un somriure capaç d’arribar al cor més trencat. Portava els cabells llargs, negres, sempre tapats amb una gorra que li donava un aire molt especial, molt seu. En comptes de firmar autògrafs feia petons.

A l’espatlla sempre hi duia una guitarra, i al cor mil idees per compartir. Desitjava sobretot ser lliure per així ser més amic de la Terra, de les flors, dels estels i dels homes. Però, com poder ser lliure en aquest món tan ple d’interessos? Calia obrir noves vies i anar contracorrent per poder canviar les coses.

Ben aviat se n’adonà que dins del món dels adults hi havia una altre món, alegre, confiat, senzill. Era el món dels més menuts. I amb l’amor com a vehicle de les cançons, i els contes com a eines se n’anà a trobar els seus petits i grans amics. Infant entre els infants, home entre els homes, demostrava dia a dia amb la seva tasca que encara és possible l’esperança en el demà. La mainada l’estimava i amb ell viatjaven a aquell món on 2+2=5.

Vídeo: Summercat, anunci d'Estrella Damm, campanya estiu 2009

Anem a llegir un article!

A COED, a la sessió de petit grup, ens hem dividit en grups de 5 o 6 persones i cada grup tenia un text, el qual havia de dir el tema de què tractava i fer-ne una síntesi. Després es penjaven totes les síntesis en una carpeta compartida del blink i així et llegies els articles dels teus companys i companyes. El nostre article es titula: Un tramvia anomenat text, de V. Pagès.
 
Tema: L'eficàcia dels textos distribuïts en massa és relativa, ja que un mateix text pot ser descodificat de maneres diferents i donar lloc a missatges diferents.
 
Síntesi: En el procés de la comunicació intervenen diversos factors. El receptor, que rep el missatge de l'emissor mitjançant un codi i a través d'un canal. Els missatges, alhora, també depenen de factors com el soroll (distorsions a què pot estar sotmès el text), o en el domini del codi, ja que el receptor pot interpretar el missatge de diferents formes. Per tant, el procés de comunicació conté tants elements que els textos distribuïts en massa no són totalment eficaços.

miércoles, 26 de septiembre de 2012

Què és el llenguatge? I la llengua?

Si voleu saber què és, us heu de llegir un article de J.Tusón anomenat "El lenguaje y las lenguas".
Ara jo us faré un breu resum:
El llenguatge és la facultat de la comunicació per expressar sentiments, emocions i pensaments entre un emissor i un receptor mitjançant una combinació de senyals organitzades . És el mitjà d'expressió i comunicació per excel·lència, amb el que podem reduir i ordenar les percepcions del nostre entorn perquè ens poguem entendre. Segurament, el llenguatge és responsable de que siguem capaços de pensar, ja que és un element bàsic a la constitució del pensament. També és el suport bàsic de la memòria. En resum, el llenguatge és una facultat innata dels humans que ens diferencia de la resta d'animals.
I la llengua és un codi que ens permet organitzar el nostre entorn, el món en el que vivim per fer possible la comunicació. És un sistema de recursos verbals que disposem per comunicar-nos, però a més a més és una unitat històrica que, en el transcurs del temps, ha anat evolucionant d'acord amb les necessitats comunicatives de cada època. És un sistema de comunicació propi d'una comunitat humana. És doncs, la concreció del llenguatge.
Ho heu entès? Espero que us sigui útil! Fins la pròxima seguidors del meu bloc!

martes, 25 de septiembre de 2012

Webquest

Una webquest és una proposta didàctica de recerca guiada, que planteja als alumnes una feina o resolució d'un problema interessant i motivador i un procés de treball col·laboratiu basat principalment en recursos existents a Internet. El seu objectiu és combinar els continguts treballats a l'aula amb l'ús de les tecnologies. Les webquests es basen en el constructivisme, és a dir, en que els alumnes construeixin el seu propi coneixement a partir dels coneixements propis previs.
 
. Edu3.cat


Aquest vídeo tracta d'una webquest realitzada a l'escola de primària del CEIP Gras i Soler d'Esplugues de Llobregat, sobre les constel·lacions zodicacals. Per commmemorar l'any internacional de l'astronomia, realitzen una sère d'exercicis sobre les constel·lacions mitjançant recursos d'internet. El vídeo el trobem a http://www.edu3.cat/. En aquesta web hi ha molts audivisuals, i et proposen quins són els més destacats i més vistos, majoritàriament programes educatius. Si esteu interessats, no dubteu en entrar-hi!

lunes, 24 de septiembre de 2012

Què són els blocs?



I com ara començaré el meu bloc, aquí teniu un vídeo que tracta sobre els blocs! Esteu preparats per endinsar-vos en aquest nou món? Som-hi!

domingo, 23 de septiembre de 2012

Benvinguts al llarg viatge, o més ben dit, al meu bloc!

Bona tarda a tots i a totes!
Em dic Mònica Sánchez, tinc 17 anys i sóc estudiant de primer de grau d'Educació Infantil a Blanquerna, amb la il·lusió d'arribar a ser mestra d'aquí uns anys.
En aquest bloc em dedicaré a exposar l'aprenentatge assolit, tant de l'assignatura de GTIC com de COED, que formen el mòdul 1: L'escola d'Educació Infantil. A més a més penjaré notícies, reflexions, pràctiques realitzades a l'aula, ampliacions del temari... entre moltes altres coses.
Així doncs... aquí comença el nostre viatge!
PS: els nostres somnis ens estan esperant...