lunes, 17 de diciembre de 2012

Viquipèdia

Tots nosaltres, algun cop a la nostra vida, hem buscat informació a la Viquipèdia. Però algun cop ens hem parat a pensar qui escriu, qui la controla o com funciona exactament?
Doncs bé, a GTIC hem aprofundit més en aquest tema.
Primer de tot cal dir que la Viquipèdia és un dels wikis més coneguts, és a dir, qualsevol la pot modificar. 
Però la Viquipèdia segueix una política oficial basada en cinc pilars que defineixen el seu caràcter:

  1. La Viquipèdia és una enciclopèdia. No és un diccionari. El propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdia, no crear-lo.
  2. La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Ofereix la informació des de tots els angles possibles, no presentar cap punt de vista com el vertader, i citar les fonts perquè es pugui verficar la informació. Si hi ha algun conflicte, cal posar un "cartell de discutit" a l'article i s'intentarà resoldre a través de la pàgina de discussió.
  3. La Viquipèdia és de contingut lliure, tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. S'han de respectar els drets dels autors i acceptar que la nostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.
  4. La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respectar viquipedistes, evitar conflictes i guerres d'edicions, i actuar amb bona fe. 
  5. La Viquipèdia no té normes inamovibles. Només aquests pilars. Es persegueix però no es requereix la perfecció. No s'ha de tenir por de canviar res, tots els articles anteriors estan guardats. Tot el que escrivim aquí passarà a la posteritat...
També és molt important el llibre d'estil, l'objectiu del qual és que les coses es facin de manera semblant. Així és més fàcil de llegir, d'escriure i d'editar. Si voleu saber les normes: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d'estil

La pràctica que hem realitzat ha sigut que, en grup de dos, havíem de crear o modificar una pàgina de la Viquipèdia.
La Marta Saura i jo vam decidir modificar la pàgina sobre les Illes Cocos, ja que és un lloc que ens crida l'atenció i vam veure que en català hi havia molta menys informació que en la resta d'idiomes. Aquí teniu el link: http://ca.wikipedia.org/wiki/Illes_Cocos
Primer vam haver de crear-nos un compte a la Viquipèdia, per tant ja som viquipedistes! Llavors vam buscar més informació sobre l'economia i la història i la varem afegir,. També hem creat l'apartat de geografia, i a dins el subapartat de climes. Per fer els títols i subtítols ens hem guiat pel llibre d'estil.
A més a més, al crear un altre encapçalament s'ha creat una taula de continguts, ja que es genera quan hi ha tres o més encapçalaments. També hem col·locat la fotografia que hi havia a la informació en castellà, perquè estigui també en català.
A l'historial de revisions es poden observar les nostres contribucions. Aquí teniu un exemple; a l'esquerre és el que hi havia abans de la nostra contribució, i a la dreta després:















                                                           Imatge pròpia

Això és tot, ara només ens falta revisar cada dia que la nostra contribució segueixi intacta! Espero que us animeu a col·laborar en aquesta enciclopèdia voluntària!

No hay comentarios:

Publicar un comentario