miércoles, 17 de octubre de 2012

El bon comunicador

A l'assignatura de COED (comunicació oral, escrita i digital) vam haver de definir com és un bon comunicador a través de diverses característiques. Primer de tot vam haver de triar un comunicador que crèiem que és eficaç, i dir el perquè. Jo, personalment, vaig triar en Roger Carandell, locutor de ràdio flaixbac. Van sortir altres comunicadors com Pep Guardiola, Mercè Rodoreda i Sara Carbonero entre d'altres. Després de fer un llistat amb totes les característiques pròpies d'un bon comunicador, les més característiques varen ser: gesticulació, humor, seguretat, riquesa lingüistíca i saber captar l'atenció del públic. A la següent sessió de COED, vam veure un vídeo d'en Ken Robinson. Realment és un bon comunicador que sap arribar als oients amb un toc d'humor blanc. A més a més, intenta interactuar amb el públic mitjançant preguntes i canvia el to de veu.
Recomano aquest vídeo que parla sobre com les escoles maten la creativitat dels alumnes! És molt interessant i et fa reflexionar molt sobre l'educació. Mireu-lo siusplau!


Wikis

Els wikis són una tecnologia específicament dissenyada per al treball col·laboratiu. Són democràtics: permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web. I, sobretot, són voluntaris. L'edició mútua de contingut pot millorar la qualitat de les idees exposades. Qualsevol persona pot canviar qualsevol cosa. El repte que tenen és la validesa i el control de la qualitat del contingut. Aquí teniu aquest vídeo que dóna més informació sobre els wikis:




Hi ha diferències entre els wikis i els blogs. Els blogs solen ser individuals, i en canvi els wikis acostumen a ser col·lectius. Els blogs són personals i els wikis anònims. Al blog hi ha una zona privada i al wiki tot és públic. Al blog l'autor té domini del contingut, en canvi al wiki qualsevol persona el pot modificar. El wiki es va editant i el blog té entrades amb ordre cronològic invers que es van afegint. I, finalment, un blog sol ser una espècie de diari i el wiki és més aviat una enciclòpedia col·laborativa. Si voleu saber més diferències, mireu això!




El dijous 11 d'octubre, a l'aula de GTIC, vam realitzar una pràctica en grups que consistia en crear un wiki. Així, a partir d'ara, ja sabem una altra forma de realitzar un treball, i ens pot ser molt útil! Espero que a tots vosaltres també! Gràcies i fins aviat.

viernes, 12 de octubre de 2012

Vídeo i educació

Ahir havíem de llegir un article de Joan Ferrés titulada "Video y educación". Aquest article tracta de l'educació audiovisual. Ens diu que en aquesta era electrònica, la imatge és la forma superior de comunicació. En canvi, els mètodes d'aprenentatge de les escoles pertanyen a la segona onada de la revolució industrial encara. Creu que les escoles tenen por al canvi, por que per culpa de les tecnologies audiovisuals perilli la cultura de la lletra impressa. 
També ens diu que el nostre cervell es divideix en hemisferi esquerre (lògic i racional) i hemisferi dret (creatiu i emocional). Abans predominava més l'esquerre. però ara gràcies a l'electrònica predomina el dret. 
Els nens neixen en un entorn amb dos móns diferents, per tant Joan Ferrés proposa una educacó en estéreo, és a dir, que de vegades domini el registre artístic, global i intuitiu i d'altres l'analític i rigorós. 
I per últim ens diu que el vídeo és un repte per a l'escola, ja que el vídeo didàctic facilita la coherència entre la sensibilitat de l'alumne, l'especificitat del mitjà i l'evolució del sistema social.
Després d'aquesta lectura, a l'aula de GTIC vam veure dos vídeos; el primer era una lliçó sobre la breu història de Catalunya, i el segon, titulat "Dinner for two", era un vídeo motivador. El primer transmet dades, i el segon emocions, per tant quin és l'adeqüat? El segon, sens dubte! Doneu-li una ullada i ho comprovareu!

Edu3.cat
Vídeo història de Catalunya 



Edu3.cat
Vídeo motivador "Dinner for two"

jueves, 11 de octubre de 2012

Delicious

Delicious és un servei que guarda de manera fàcil, còmode i on-line les pàgines webs que volem com a preferits. Permet enmagatzemar, escriure comentaris i posar etiquetes a les webs que trobem.
En aquest vídeo et descriu una mica com funciona:




La pràctica que hem de realitzar per l'assignatura de GTIC  consisteix a crear-nos un compte Delicious, guardar i etiquetar webs i publicar el perfil públic al bloc.
Així doncs, aquí teniu el meu delicious, on al llarg dels anys aniré guardant les pàgines webs que més m'interessin! També el podeu trobar als enllaços d'interès mostrats a la part dreta del bloc.

https://delicious.com/monicasg4

lunes, 8 de octubre de 2012

Analitzem Blocs Educatius!

A l'assignatura de GTIC hem de realitzar un exercici que consisteix en fer un anàlisis d'un blog. El blog que he triat és: http://blocs.xtec.cat/ceiplesescolesdegurb2003/

Aquestes són la sèrie de preguntes que he de respondre  sobre aquest blog:
  • Quins tipus de continguts hi ha publicats i en quin format (vídeo, audio, presentacions,...)
      El contingut del bloc és informatiu i hi ha sobretot moltes fotografies i vídeos.
  • Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: Tipus de bloc, activitat que s’hi desenvolupa, interaccions possibles,...
Segons la classe de bloc es tracta d'un bloc de centre, ja que integra textos informatius de l'escola, d'activitats realitzades dins o fora del centre, publicacions de treballs fets a classe, etc. La interacció dels alumnes és present perquè són ells que expliquen les activitats realitzades.
  • Qui els publica?
 Publiquen els mateixos alumnes de cicle mitjà de l'escola.
  • Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús,...
Sí, hi ha categories i un llistat d'altres blocs del mateix centre.
  • Quina plataforma utilitzen?
Utilitzen Wordpress, que és una de les plataformes de blogs més populars i potents actualment.
  • Com són les entrades?
 Les entrades estan distribuïdes en ordre cronològic, de la més actual a la més antiga. Són entrades dels alumnes en blogs col·lectius administrats pel professor o pels mateixos alumnes.
  • Quines competències s’hi treballa?
L'organització i el funcionament dels centres i les aules, la participació de l'alumnat, l'alfabetització digital i l'ús de determinades metodologies o recursos didàctics. 
  • Hi ha comentaris?
No n'hi ha. 
  • A qui va dirigit?
A les famílies d'aquests alumnes.
  • Hi ha blocroll?
Sí.

RSS

El RSS (really simple syndication) és una nova forma d'accedir a la informació. Consisteix en què una vegada seleccionades les fonts d'informació d'interès, aquestes fonts envïïn avisos d'actualització a l'usuari, sense la necessitat que l'usuari hagi d'anar comprovant si hi ha novetats en cada una d'elles. 

A continuació us mostraré un vídeo que t'explica que en comptes de mirar els blogs i les notícies com es feia abans per si hi havia novetats, et fas un compte Google Reader, organitzes les teves pàgines preferides i ja t'arribaran les actualitzacions. Perquè t'arribin simplement t'has de subscriure a la pàgina que t'interessi clicant a una icona igual o similar a aquesta:


rss

                  Flickr

Aquest vídeo t'indica com funciona el RSS pas per pas.
Espero que us serveixi! I si teniu algun bloc o una altra pàgina que vulgueu compartir, no us oblideu d'agregar el RSS!    
        
   

Llibre sobre blogs!

Pel dia 4 d'octubre, a l'assignatura de GTIC ens vam haver de llegir un llibre que es titula:
"Usos educatius dels Blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents".
Aquí teniu una imatge de la portada per si us interessa!

                                                            Google

És un llibre interessant per tothom del món educatiu, ja que a part d'explicar-te com es crea i com funciona un blog, també t'explica algunes experiències que han tingut docents amb els blogs. És útil si et vols endinsar en aquest món de les tecnologies actuals. El recomano!

Google Drive


Hola a tots i a totes!
Demano disculpes als meus lectors per la meva absència, no tenia previst estar tan ocupada. Ara us posaré al corrent de tot!
El dimarts 25 de setembre vàrem fer una activitat a l'aula sobre el Google Drive.
Sabeu què és?
Doncs ben fàcil. El Google Drive és una eina que ens ofereix google per a desar, editar, comentar compartir i publicar documents on-line de manera privada o en grup. Amb Google Drive podem crear documents de text, presentacions, formularis, fulls de càlcul entre d'altres tipus de documents i etiquetar-los de manera que puguem localitzar-los amb facilitat dins l'espai anomenat My drive, que el diferenciarem de l'espai Shared with me que és on aniran a parar els documents que els demés comparteixen amb mi.
A l'aula ens van proporcionar un vídeo per poder entendre i conèixer més sobre aquest programa. Aquí el teniu:



 Després, però poder investigar sobre com funcionava, vam fer un treball en petits grups de 4 persones. Primer vam crear i compartir un document. Totes el podíem editar de forma simultània, i el tema del nostre treball va ser sobre els ordinadors portàtils. Aquest és el resultat:


Tot seguit vam crear una presentació sobre el mateix tema que en el document:


I, finalment, vam realitzar un formulari tractant el tema dels ordinadors portàtils. Aquí teniu el formulari on-line per si algú s'anima a respondre:
https://docs.google.com/a/blanquerna.url.edu/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dGxPWmlJVmJoTmZQNk8zdTBmN3lBc1E6MQ

Per tant, podem veure que Google Drive és una eina molt útil, sobretot per fer treballs en grup. Google Drive funciona!

viernes, 5 de octubre de 2012

Llengua oral formal

La llengua oral formal no és pas un art, ni és espontània, sinó que s'aprén. Té una sèrie de característiques, que són les següents:
  • Trets contextuals:
    • Caràcter no universal i aprenentatge escolar
    • Acústica, efímera i produïda en temps real
    • Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional
  • Trets textuals:
    • Formal i generalment monologada (1 persona)
    • Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat
    • Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals.
  • Trets lingüístics:
    • Paper fonamental dels trets suprasegmentals
    • Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
    • Correcció normativa i ús de la varietat estàndard.
Dons això és tot! Adéu i gràcies per lleguir el meu bloc!

jueves, 4 de octubre de 2012

Qui sóc jo?

El primer dia de l'assignatura de COED, vam realitzar una activitat a l'aula per poder conèixer-nos una mica. L'activitat consistia en reflexionar i escriure en un full com et descriuries a tu mateix. Després vam repartir els fulls per la classe, i cadascú tenia la descripció d'una persona, però sense saber qui és. I llavors havíem d'escriure tres adjectius i dues preguntes per aquesta persona desconeguda... Els adjectius que van fer servir per descriure'm van ser: amable, bona persona i sincera. I la pregunta: t'agrada que la gent sigui sincera? Com no vaig tenir l'oportunitat de respondre-la, ho faré ara: Considero la sinceritat la base de la confiança, per tant, tot i que de vegades fa mal i es diu que la ignorància porta la felicitat, sempre la prefereixo a la mentida. Una primera i impactant classe de COED... si vols saber que ens espera a la resta de classes, segueix el meu bloc!