viernes, 30 de noviembre de 2012

Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat

Trobeu extrany el títol? Es tracta de l'estructura d'un discurs!
És ben senzill. El discurs es pot dividir en tres parts: introducció, desenvolupament i conclusió. 
A la introducció es presenta el tema i els objectius. Cal destacar una oració que diu: "Allò que comença bé ja està mig acabat". Per què es diu això? Doncs perquè la introducció és la clau d'una intervenció oral. Has de dedicar-hi molt temps, perquè dependrà de la introducció que el públic estigui atent i a més a més dóna confiança i seguretat una introducció ben preparada.Sinó sabeu com començar un discurs, aquí teniu unes fòrmules que us poden ajudar:

  • Definir breument el tema
  • Explicar els objectius per motivar els oients
  • Presentar el guió
  • Fer preguntes retòriques
  • Fer una lectura mental dels teus oients
  • Mostrar dades recents
  • Fer una afirmació provocadora
  • Explicar una anècdota
En el desenvolupament es transmeten les informacions en un cert ordre lògic. Has de seleccionar i ordenar les idees segons l'objectiu, informar o bé convèncer.

I en la conclusió es fa una síntesi final i es tanca el discurs. Has d'aconseguir deixar una bona impressió final en les persones que t'han escoltat. També hi ha un seguit de fòrmules per la conclusió:

  • Repetir la introducció
  • Resumir els punts principals
  • Fer participar al públic
  • Apel·lar als sentiments i no a la intel·ligència
S'ha de tenir en compte que un discurs no s'acaba fins que un no surt del escenari. 
Fins un altre estimats lectors!


domingo, 25 de noviembre de 2012

Identitat i territori

És un treball modular en parelles que consisteix en triar un espai comú entre els dos companys, i realitzar una exposició oral i audiovisual d'una durada aproximada de 8 minuts. Després d'haver-nos llegit "Com parlar bé en públic", hem de procurar servir les tècniques del llibre. El meu projecte d'Identitat i Territori, realitzat amb la Marta Saura, tractava sobre el rugby. El suport audivisual creat va ser un prezi i un vídeo. Aquí el teniu:



I si després d'això teniu ganes d'apuntar-vos a rugby, veniu a provar!

sábado, 24 de noviembre de 2012

Visita Blanquerna amb mi!

Teníem un vídeo d'una visita per Blanquerna, i mitjançant el programa Windows Live Movie Maker l'hem editat, fent que només quedin 2 minuts de vídeo, i animant-lo. Aquest és el resultat:



Windows Live Movie Maker és un programa que ofereix la possibilitat de crear i editar vídeos, i després penjar-los a Facebook, Youtube o Flickr de forma gratuita! És molt senzill d'usar ja veureu!

Prezi

A classe de GTIC ens han explicat un programa similar al Power Point anomenat Prezi. A més a més, hem creat un prezi per representar en què consisteix aquest programa. Les imatges són extretes de Flickr. Aquest és el resultat:



I aquí us deixo un tutorial que explica amb més profunditat què és un prezi! Desitjo que us sigui útil!

viernes, 23 de noviembre de 2012

Gliffy

Una de les activitats que hem realitzat avui a l'aula de GTIC ha sigut descriure un petita història: "Creuar un semàfor" mitjançant fluxogrames. Els fluxogrames són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. Això ha estat possible amb un programa específic que es diu Gliffy. Aquest és el resultat:


Mapes conceptuals

Els mapes conceptuals són una tècnica per a representar el pensament a l'educació. Ajuda a organitzar els coneixements i ampliar la perspectiva en relació a un tema.
La construcció d'un mapa conceptual és un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.
A GTIC ens han ensenyat un programa molt útil per fer aquests esquemes mentals, anomenat CMapTools, que s'ha de descarregar a l'ordinador. I, per practicar-lo, vam fer un esquema amb la informació d'un text que ens parlava d'un dinar de Nadal. Aquest és el resultat:



Decàleg d'un bon comunicador

A classe de COED, després d'haver-nos llegit el llibre de "Com parlar bé en públic", hem realitzat un decàleg entre totes de les característiques que ha de tenir un bon comunicador. El resultat va ser aquest: 
  1. Tenir clares les quatre preguntes bàsiques.
  2. Domini de la llengua.
  3. Positivisme.
  4. Retroalimentació amb el públic.
  5. Ser natural: no memoritzar el discurs.
  6. Elaborar un guió (conèixer el públic).
  7. Domini del llenguatge no verbal.
  8. Domini de la veu: vocalització, velocitat, volum, pauses, silencis...
  9. Ser clar, concís i breu (ritme).
  10. Estructurar el discurs.
  11. Utilitzar de manera adequada els mitjans audiovisuals.
Haurien de ser 10, però hi ha tantes coses necessàries per ser un bon comunicador que ens van sortir 11! Així que ja sabeu que heu de seguir si voleu ser uns comunicadors eficaços!!

lunes, 19 de noviembre de 2012

Qui ets, tu?

A l'assignatura de COED, després d'haver realitzat l'activitat de "qui sóc jo?", vam procedir a fer la de "qui ets, tu?". Es tractava d'una exposició fotogràfica d'una altra persona de la classe, i realitzar un text de 200 paraules descrivint-la. Abans d'això, a l'aula vam observar diferents formes de descriure, com fer una cançó o una narració. Llavors, el dimarts 16 de novembre, vam anar a una aula més espaiosa per penjar a la paret totes les fotografies, i vam descriure la persona a través de la imatge. Va ser una experiència divertida i ens ha servit per conèixer millor la resta de companyes.
Jo vaig descriure la Marta Saura, i aquí us deixo amb la seva fotografia!



                                                                                         Foto pròpia

                                                  L'espontaneïtat al mig del carrer.


viernes, 16 de noviembre de 2012

Recitació d'un poema

Per treballar la comunicació oral, hem de ser capaços de recitar un poema triat per nosaltres, de memòria, davant de tota la classe. El poema que jo he triat s'anomena "Tot arriba", de Carolina Ibac i Verdaguer, i diu així:
Tot és fosc.
Tot és costa amunt.
Tot costa un munt.
Tot és fos.
Tot va ben tort.
Tot és quasi mort.
Tot esdevé poc.
Tot va sense sort.
Tot i així, sempre hi ha esperança.
El camí és molt llarg , és el nostre bagatge.
Fins que no arriba la mort, res no s’acaba.
Lluitarem fins al final, mentre hi hagi aire.
La foscor ens envolta de vegades.
Mai apaga la llum que roman amb nosaltres.
Sobreviure és la nostra fita establerta.
I sempre se’ns encén la bombeta,
quan pensem que no hi ha solució,
apareix una drecera,
apareix una nova raó.
No desesperem,
Pensem, pensem,
Rumiem, rumiem,
Ideem, ideem,
Innovem, innovem,
Imaginem, imaginem,
Hi arribarem!
Sens dubte, serem el què volem ser!
Mentre podem somniar
L’esperança serà ben viva
Un món millor és possible
Només cal anar tots de la mà.
Espera sempre,
Esperança meva,
Esperança teva.

Comunicació audiovisual

A l'aula de COED hem treballat la comunicació audiovisual. El llenguatge audiovisual és complex, per tant l'espectador ha d'estar més atent. 
Vam veure un vídeo i vam parlar del llenguatxe audiovisual, i de la publicitat subliminal. Hi ha moltes maneres de veure. Nosaltres li donem un significat a les imatges però hi ha coses que no veiem (ex. moviment de les càmeres). Per tant, el llenguatge audiovisual requereix un aprenentatge de la mirada. 
També hem aprés que actualmente a les escoles la imatge és complementària a la paraula real, no té un valor expressiu comunicatiu en si mateix. És una epistemologia diferent de la construcció del coneixement, però només és un instrument modern. Hauríem d'establir unes competències perquè tots arribem a la alfabetització digital.
Per acabar vam mirar una sère d'anuncis (Barbie, Audi) i ens vam fixar en el seu missatge subliminal. I vam concloure que els mitjans de comunicació tenen una responsabilitat perquè també eduquen, tenen un efecte educatiu que han d'assumir encara que només vulguin entretenir. 
Guillem Orozco ens explica molt millor tot aquest tema de la comunicació audiovisual!

Edu3.cat


jueves, 15 de noviembre de 2012

Cultura lliure i programari lliure

Potser haureu sentit a parlar de la cultura lliure i el programari lliure... i sinó estic jo per donar-vos informació!
Es tracta d'un moviment social que promou la elaboració i la difusió de la cultura amb uns principis més amplis que els habitualment proposats per les legislacions vigents actuals.
Com ja sabeu, hi ha imatges amb drets d'autors que no podem usar... però com veureu en aquest vídeo, copiar no és robar!




Per això s'han creat unes llicències anomenades Creative Commons. Hi ha un total de 6 llicències, però totes són combinacions d'aquestes 4:
1. Reconeixement (attribution): cal reconèixer l'autor.
2. No comercial (non commercial): limitada a usos no comercials.
3. Sense obres derivades (no derivate works): no es pot transformar.
4.Compartir igual (share alike): creació d'obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència en ser divulgada.
I el programari lliure (free software) és un moviment que es planteja les repercussions ètiques i socials derivades de l'adopció d'un model d'ús determinat i de la creació de programari. Garanteix 4 llibertats:
1. Llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat.
2. Llibertat d'estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.
3. Llibertat de redistribuir-lo a tercers.
4. Llibertat d'introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se'n beneficiï tota la comunitat.

I si voleu més informació sobre els programaris, aquí teniu! Espero que us sigui útil la informació. A reveure!
http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm



Power Point

A l'assignatura de GTIC hem treballat el programa de presentacions Power Point, tant els seus avantatges com els seus inconvenients. Al llarg de la nostra vida, hem fet molts treballs per l'escola mitjançant aquest programa, útil i senzill. Però el Power Point té dos usos: l'ús tradicional, que és el clàssic de la classe magistral, i l'ús creatiu, el qual provoca una interacció entre el professor - alumne o entre els mateixos alumnes.
Usa faré un breu resum dels dos usos.
Ús tradicional: classe magistral
Avantatges: l'alumne té una guia a la pantalla, permet incorporar imatges il·lustratives, crear esquemes, inserir elements multimedials (imatge, so, vídeo), i l'alumne té més facilitat per prendre apunts.
Desavantatges: massa informació a les diapositives, no és del tot clar, l'orador es limita a llegir la pantalla, no hi ha un ordre estètic, sol haver-hi un abús d'elements multimedials, l'aula a les fosques provoca cansament, mirar els efectes d'animació i transició i no escoltar l'orador, i es produeix el doble discurs (l'orador explica i l'oient llegeix a un ritme diferent).
Ús creatiu del Power Point
Provoquen interacció professor-alumne, flexibilitzen el discurs de l'educador, faciliten la creació i l'aprenentatge cooperatiu, dóna suport i potencia les metodologies que volem treballar, propicien l'estructuració, la síntesi i la reflexió dels continguts, no hi ha un discurs lineal. Com fer-lo més creatiu?
Pots introduir preguntes amb enllaços que condueixin a la resposta, jocs de repàs, posar llorigons (trampes) perquè els alumnes es fixin, demanar treballs amb Power Point, explicar contes, transmetre emocions, debatir i recollir idees.

Així doncs, intenteu fer un ús creatiu del Power Point per motivar més els vostres alumnes!

                                                                      Google



lunes, 12 de noviembre de 2012

Conferència Anna Pérez

La setmana passada va ser la SAE (Setmana d'Activitats Extraordinàries). El primer dia, dilluns 12 de novembre, una professora molt ben reconeguda, l'Anna Pérez, va venir a la Universitat a fer una conferència pels estudiants. La conferències tractava de les noves tecnologies i els mestres: "Mestr@ TAC... o ser mestre avui".
Les 10 idees més rellevants de la conferència vàren ser:
1. Tac significa tecnologia de l'aprenentatge i coneixement.
2. Tenim escoles amb estructura del s.XIX, professors del segle XX, i alumnes del s. XXI.
3. Es pregunta si la pissara i el guix tenen data de caducitat. Però no es tracta de canviar llibres per ordinadors. Parlem d'un canvi metodològic. El nen ha de poder manipular, experimentar, interacturar amb diferents fonts, comunicar i crear.
4. No estem sols en el món. Gràcies a la tecnologia també es pot treballar en equip (3 o 4 nens treballant amb un portàtil, fòrums per veure pel·lícules, buscar ofertes de viatges i opinions, etc).
5. L'any 1956 es va crear la Taxonomia de bloom. Està dividida en sis parts:
       5.1 Crear: escriure, il·lustrar, publicar, dissenyar i animar
       5.2 Avaluar: opinar, comprovar, comentar
       5.3 Analitzar: comparar, observar
       5.4 Aplicar: editar, executar, utilitzar
       5.5 Comprendre: interpretar, classificar, resumir
       5.6 Recordar: identificació, cercar, denominar, localitzar
6. Hi ha sis canvis claus que s'haurien d'executar a les aules. Són els següents:
       6.1 De l'analògic al digital.
       6.2 Del lligat (al llibre de text i la seva experiència) al mòbil
       6.3 De l'aïllat al connectat (escoles d'estiu, twitter, facebook, eduCAT 2.0)
       6.4 Del genèric al personal
       6.5 Del consumidor al creador
       6.6 Del tancat ("Cada maestrillo tiene su librillo") al obert
7. Què aconseguim amb els canvis citats anteriorment?
       7.1 Comunicació
       7.2 Compartir
       7.3 Col·laborar
       7.4 Discussió
8. Un tema destacat és el ENPOWERMENT, o apoderament. Significa que el nen sigui "amo" del seu propi treball. Es tracta de conferir poder als alumnes.
9. Es treballa la creativitat, la participació. Es crea un ambient de treball on s'aprèn.
10. TOT és positiu. Actualment l'aula és una finestra al món, i s'ha d'aprofitar!


                                                                         Google





lunes, 5 de noviembre de 2012

Com parlar bé en públic

Google

Us sona aquest llibre? Una de les activitats que hem de realitzar a COED, és llegir-nos aquest llibre, que ens serà molt útil per millorar la nostra forma de comunicar-nos. Pots aprendre trucs i recursos per a fer un bon discurs, sense nervis, i captant l'atenció del públic. Ningú ens ensenya a comunicar-nos i, tot i així, ho hem de saber fer. És una habilitat bàsica i necessària. El recomano a tothom, mai és tard per aprendre a comunicar-se!

viernes, 2 de noviembre de 2012

Planificació, composició i revisió


CmapTools


És el procés cognitiu per elaborar un text o un discurs. S'inicia amb la planificació, després es fan els primers intents de redacció, i finalment es fa la revisió a fons. Però es tracta d'un procés no lineal . Mentre construim el text, anem revisant i modificant. Ara us donaré més detalls de cada etapa:

  1. La planificació: consisteix a reflexionar sobre els objectius que vols aconseguir amb el text i com ho faràs per recollir, seleccionar i ordenar la informació. Primerament s'ha d'analitzar el receptor, és a dir a qui vols escriure, sobre què vols escriure, per què vols escriure i com ho vols escriure. Hi ha diversos mètodes per recollir informació: la pluja d'idees o brainstorming, la documentació sobre el tema, donar resposta a les 6W (què, qui, on ,quan, per què i com, o bé prendre apunts. Després has de seleccionar les idees i ordenar-les (esquema, mapa conceptual, etc).
  2. La redacció: consisteix en transformar les idees seleccionades en llenguatge escrit. S'ha de tenir en compte la coherència, la cohesió, l'adequació, la correcció i la variació. Les idees s'han de distribuir en paràgrafs, i sobretot han d'haver-hi connectors (conjuncions i locucions conjuntives, preposicions, adverbis, etc). Les funcions dels connectors són senyalitzar, organitzar i relacionar. Un altre aspecte important són els signes de puntuació, ja que cadascun té una funció. I per últim, l'estil de la redacció ha de ser adequat, clar, precís, concís i variat. 
  3. La revisió: consisteix en avaluar el que hem escrit, i modificar el que calgui per millorar el text. Revisar és una part imprescindible del procés de redacció. S'han de revisar els continguts i la gramàtica. 
Ara ja sabreu compondre un text oi?