viernes, 2 de noviembre de 2012

Planificació, composició i revisió


CmapTools


És el procés cognitiu per elaborar un text o un discurs. S'inicia amb la planificació, després es fan els primers intents de redacció, i finalment es fa la revisió a fons. Però es tracta d'un procés no lineal . Mentre construim el text, anem revisant i modificant. Ara us donaré més detalls de cada etapa:

  1. La planificació: consisteix a reflexionar sobre els objectius que vols aconseguir amb el text i com ho faràs per recollir, seleccionar i ordenar la informació. Primerament s'ha d'analitzar el receptor, és a dir a qui vols escriure, sobre què vols escriure, per què vols escriure i com ho vols escriure. Hi ha diversos mètodes per recollir informació: la pluja d'idees o brainstorming, la documentació sobre el tema, donar resposta a les 6W (què, qui, on ,quan, per què i com, o bé prendre apunts. Després has de seleccionar les idees i ordenar-les (esquema, mapa conceptual, etc).
  2. La redacció: consisteix en transformar les idees seleccionades en llenguatge escrit. S'ha de tenir en compte la coherència, la cohesió, l'adequació, la correcció i la variació. Les idees s'han de distribuir en paràgrafs, i sobretot han d'haver-hi connectors (conjuncions i locucions conjuntives, preposicions, adverbis, etc). Les funcions dels connectors són senyalitzar, organitzar i relacionar. Un altre aspecte important són els signes de puntuació, ja que cadascun té una funció. I per últim, l'estil de la redacció ha de ser adequat, clar, precís, concís i variat. 
  3. La revisió: consisteix en avaluar el que hem escrit, i modificar el que calgui per millorar el text. Revisar és una part imprescindible del procés de redacció. S'han de revisar els continguts i la gramàtica. 
Ara ja sabreu compondre un text oi? 


No hay comentarios:

Publicar un comentario