domingo, 30 de diciembre de 2012

Les 4 metàfores

Charles Crook, professor de l'Escola d'Educació de la Universitat de Nottingham, va conceptualitzar l'aprenentatge amb l'ordinador mitjançant 4 metàfores. 
A través d'aquestes metàfores s'explica com la tecnologia ens pot ensenyar o com ens pot ajudar a aprendre en funció del paper que ha de jugar l'ordinador. Aquests models serien:

La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor.
L'ordinador ensenya l'alumne, com si fos el professor. Segueix la seqüència següent: l'ordinador inicia, l'alumne respon i l'ordinador avalua. Els programes més emprats són els que s'anomenen d'exercici i de pràctica. Un exemple seria les activitats de JClic.
La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne
L'alumne controla l'ordinador i no a l'inrevés. L'alumne dóna les tasques a l'ordinador per indicar-li que ha de fer. Un exemple seria el Scratch, un programa què consisteix a donar-li ordres a un gat.  
La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
Les simulacions fomenten la reflexió i l'acció en un entorn acotat però tenen el perill de simplificar en excés els sistemes reals. Un exemple de simulador seria la Doctora xinxeta. La interacció amb el sistema fa que el nen aprengui les condicions que afavoreixen el creixement d'una planta.
La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
Estem acostumats a utilitzar l'ordinador com a eina de treball, però té moltes més possibilitats expressives. Jordi Vivancos afirma que concebre l'ordinador com a eina ens limita, i no ens deixa veure les possibilitats que tenen els ordinadors en els entorns educatius. 

La pràctica ha consistit en buscar més exemples sobre aquestes metàfores, escriure-les dins d'un quadre en un word i pujar-ho mitjançant una web anomenada Scribd. Així de pas, hem après un mètode per pujar textos a la web. Us deixo l'enllaç de la web per si us interessa!

Metàfores

lunes, 17 de diciembre de 2012

Pilar Rahola és una bona comunicadora?

Com a treball modular de GTIC i COED, hem hagut de fer un seguiment a una persona que nosaltres creiem un bon comunicador. Primerament varem fer grups de 5 i 6 persones. El meu grup, format per l'Andrea Muñoz, la Maria Lorente, la Rosa Melsion, la Clara Remesar, la Marta Saura i jo, vam decidir seguir a la Pilar Rahola, molt coneguda sobretot en temes de política. Vam seguir-la a través del twitter, facebook, televisió i articles del diari. Tota la informació l'anàvem publicant en un bloc col·laboratiu: http://www.seguimentpilarrahola.blogspot.com.es/ 
Per finalitzar, vam crear un prezi fent un recopilatori de les notícies i tweets més destacats. Espero que el gaudiu i també seguiu a la Pilar Rahola com nosaltres!

 

Viquipèdia

Tots nosaltres, algun cop a la nostra vida, hem buscat informació a la Viquipèdia. Però algun cop ens hem parat a pensar qui escriu, qui la controla o com funciona exactament?
Doncs bé, a GTIC hem aprofundit més en aquest tema.
Primer de tot cal dir que la Viquipèdia és un dels wikis més coneguts, és a dir, qualsevol la pot modificar. 
Però la Viquipèdia segueix una política oficial basada en cinc pilars que defineixen el seu caràcter:

  1. La Viquipèdia és una enciclopèdia. No és un diccionari. El propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdia, no crear-lo.
  2. La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Ofereix la informació des de tots els angles possibles, no presentar cap punt de vista com el vertader, i citar les fonts perquè es pugui verficar la informació. Si hi ha algun conflicte, cal posar un "cartell de discutit" a l'article i s'intentarà resoldre a través de la pàgina de discussió.
  3. La Viquipèdia és de contingut lliure, tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. S'han de respectar els drets dels autors i acceptar que la nostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.
  4. La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respectar viquipedistes, evitar conflictes i guerres d'edicions, i actuar amb bona fe. 
  5. La Viquipèdia no té normes inamovibles. Només aquests pilars. Es persegueix però no es requereix la perfecció. No s'ha de tenir por de canviar res, tots els articles anteriors estan guardats. Tot el que escrivim aquí passarà a la posteritat...
També és molt important el llibre d'estil, l'objectiu del qual és que les coses es facin de manera semblant. Així és més fàcil de llegir, d'escriure i d'editar. Si voleu saber les normes: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d'estil

La pràctica que hem realitzat ha sigut que, en grup de dos, havíem de crear o modificar una pàgina de la Viquipèdia.
La Marta Saura i jo vam decidir modificar la pàgina sobre les Illes Cocos, ja que és un lloc que ens crida l'atenció i vam veure que en català hi havia molta menys informació que en la resta d'idiomes. Aquí teniu el link: http://ca.wikipedia.org/wiki/Illes_Cocos
Primer vam haver de crear-nos un compte a la Viquipèdia, per tant ja som viquipedistes! Llavors vam buscar més informació sobre l'economia i la història i la varem afegir,. També hem creat l'apartat de geografia, i a dins el subapartat de climes. Per fer els títols i subtítols ens hem guiat pel llibre d'estil.
A més a més, al crear un altre encapçalament s'ha creat una taula de continguts, ja que es genera quan hi ha tres o més encapçalaments. També hem col·locat la fotografia que hi havia a la informació en castellà, perquè estigui també en català.
A l'historial de revisions es poden observar les nostres contribucions. Aquí teniu un exemple; a l'esquerre és el que hi havia abans de la nostra contribució, i a la dreta després:















                                                           Imatge pròpia

Això és tot, ara només ens falta revisar cada dia que la nostra contribució segueixi intacta! Espero que us animeu a col·laborar en aquesta enciclopèdia voluntària!

viernes, 30 de noviembre de 2012

Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat

Trobeu extrany el títol? Es tracta de l'estructura d'un discurs!
És ben senzill. El discurs es pot dividir en tres parts: introducció, desenvolupament i conclusió. 
A la introducció es presenta el tema i els objectius. Cal destacar una oració que diu: "Allò que comença bé ja està mig acabat". Per què es diu això? Doncs perquè la introducció és la clau d'una intervenció oral. Has de dedicar-hi molt temps, perquè dependrà de la introducció que el públic estigui atent i a més a més dóna confiança i seguretat una introducció ben preparada.Sinó sabeu com començar un discurs, aquí teniu unes fòrmules que us poden ajudar:

  • Definir breument el tema
  • Explicar els objectius per motivar els oients
  • Presentar el guió
  • Fer preguntes retòriques
  • Fer una lectura mental dels teus oients
  • Mostrar dades recents
  • Fer una afirmació provocadora
  • Explicar una anècdota
En el desenvolupament es transmeten les informacions en un cert ordre lògic. Has de seleccionar i ordenar les idees segons l'objectiu, informar o bé convèncer.

I en la conclusió es fa una síntesi final i es tanca el discurs. Has d'aconseguir deixar una bona impressió final en les persones que t'han escoltat. També hi ha un seguit de fòrmules per la conclusió:

  • Repetir la introducció
  • Resumir els punts principals
  • Fer participar al públic
  • Apel·lar als sentiments i no a la intel·ligència
S'ha de tenir en compte que un discurs no s'acaba fins que un no surt del escenari. 
Fins un altre estimats lectors!


domingo, 25 de noviembre de 2012

Identitat i territori

És un treball modular en parelles que consisteix en triar un espai comú entre els dos companys, i realitzar una exposició oral i audiovisual d'una durada aproximada de 8 minuts. Després d'haver-nos llegit "Com parlar bé en públic", hem de procurar servir les tècniques del llibre. El meu projecte d'Identitat i Territori, realitzat amb la Marta Saura, tractava sobre el rugby. El suport audivisual creat va ser un prezi i un vídeo. Aquí el teniu:



I si després d'això teniu ganes d'apuntar-vos a rugby, veniu a provar!

sábado, 24 de noviembre de 2012

Visita Blanquerna amb mi!

Teníem un vídeo d'una visita per Blanquerna, i mitjançant el programa Windows Live Movie Maker l'hem editat, fent que només quedin 2 minuts de vídeo, i animant-lo. Aquest és el resultat:



Windows Live Movie Maker és un programa que ofereix la possibilitat de crear i editar vídeos, i després penjar-los a Facebook, Youtube o Flickr de forma gratuita! És molt senzill d'usar ja veureu!

Prezi

A classe de GTIC ens han explicat un programa similar al Power Point anomenat Prezi. A més a més, hem creat un prezi per representar en què consisteix aquest programa. Les imatges són extretes de Flickr. Aquest és el resultat:



I aquí us deixo un tutorial que explica amb més profunditat què és un prezi! Desitjo que us sigui útil!

viernes, 23 de noviembre de 2012

Gliffy

Una de les activitats que hem realitzat avui a l'aula de GTIC ha sigut descriure un petita història: "Creuar un semàfor" mitjançant fluxogrames. Els fluxogrames són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. Això ha estat possible amb un programa específic que es diu Gliffy. Aquest és el resultat:


Mapes conceptuals

Els mapes conceptuals són una tècnica per a representar el pensament a l'educació. Ajuda a organitzar els coneixements i ampliar la perspectiva en relació a un tema.
La construcció d'un mapa conceptual és un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.
A GTIC ens han ensenyat un programa molt útil per fer aquests esquemes mentals, anomenat CMapTools, que s'ha de descarregar a l'ordinador. I, per practicar-lo, vam fer un esquema amb la informació d'un text que ens parlava d'un dinar de Nadal. Aquest és el resultat:



Decàleg d'un bon comunicador

A classe de COED, després d'haver-nos llegit el llibre de "Com parlar bé en públic", hem realitzat un decàleg entre totes de les característiques que ha de tenir un bon comunicador. El resultat va ser aquest: 
  1. Tenir clares les quatre preguntes bàsiques.
  2. Domini de la llengua.
  3. Positivisme.
  4. Retroalimentació amb el públic.
  5. Ser natural: no memoritzar el discurs.
  6. Elaborar un guió (conèixer el públic).
  7. Domini del llenguatge no verbal.
  8. Domini de la veu: vocalització, velocitat, volum, pauses, silencis...
  9. Ser clar, concís i breu (ritme).
  10. Estructurar el discurs.
  11. Utilitzar de manera adequada els mitjans audiovisuals.
Haurien de ser 10, però hi ha tantes coses necessàries per ser un bon comunicador que ens van sortir 11! Així que ja sabeu que heu de seguir si voleu ser uns comunicadors eficaços!!

lunes, 19 de noviembre de 2012

Qui ets, tu?

A l'assignatura de COED, després d'haver realitzat l'activitat de "qui sóc jo?", vam procedir a fer la de "qui ets, tu?". Es tractava d'una exposició fotogràfica d'una altra persona de la classe, i realitzar un text de 200 paraules descrivint-la. Abans d'això, a l'aula vam observar diferents formes de descriure, com fer una cançó o una narració. Llavors, el dimarts 16 de novembre, vam anar a una aula més espaiosa per penjar a la paret totes les fotografies, i vam descriure la persona a través de la imatge. Va ser una experiència divertida i ens ha servit per conèixer millor la resta de companyes.
Jo vaig descriure la Marta Saura, i aquí us deixo amb la seva fotografia!



                                                                                         Foto pròpia

                                                  L'espontaneïtat al mig del carrer.


viernes, 16 de noviembre de 2012

Recitació d'un poema

Per treballar la comunicació oral, hem de ser capaços de recitar un poema triat per nosaltres, de memòria, davant de tota la classe. El poema que jo he triat s'anomena "Tot arriba", de Carolina Ibac i Verdaguer, i diu així:
Tot és fosc.
Tot és costa amunt.
Tot costa un munt.
Tot és fos.
Tot va ben tort.
Tot és quasi mort.
Tot esdevé poc.
Tot va sense sort.
Tot i així, sempre hi ha esperança.
El camí és molt llarg , és el nostre bagatge.
Fins que no arriba la mort, res no s’acaba.
Lluitarem fins al final, mentre hi hagi aire.
La foscor ens envolta de vegades.
Mai apaga la llum que roman amb nosaltres.
Sobreviure és la nostra fita establerta.
I sempre se’ns encén la bombeta,
quan pensem que no hi ha solució,
apareix una drecera,
apareix una nova raó.
No desesperem,
Pensem, pensem,
Rumiem, rumiem,
Ideem, ideem,
Innovem, innovem,
Imaginem, imaginem,
Hi arribarem!
Sens dubte, serem el què volem ser!
Mentre podem somniar
L’esperança serà ben viva
Un món millor és possible
Només cal anar tots de la mà.
Espera sempre,
Esperança meva,
Esperança teva.

Comunicació audiovisual

A l'aula de COED hem treballat la comunicació audiovisual. El llenguatge audiovisual és complex, per tant l'espectador ha d'estar més atent. 
Vam veure un vídeo i vam parlar del llenguatxe audiovisual, i de la publicitat subliminal. Hi ha moltes maneres de veure. Nosaltres li donem un significat a les imatges però hi ha coses que no veiem (ex. moviment de les càmeres). Per tant, el llenguatge audiovisual requereix un aprenentatge de la mirada. 
També hem aprés que actualmente a les escoles la imatge és complementària a la paraula real, no té un valor expressiu comunicatiu en si mateix. És una epistemologia diferent de la construcció del coneixement, però només és un instrument modern. Hauríem d'establir unes competències perquè tots arribem a la alfabetització digital.
Per acabar vam mirar una sère d'anuncis (Barbie, Audi) i ens vam fixar en el seu missatge subliminal. I vam concloure que els mitjans de comunicació tenen una responsabilitat perquè també eduquen, tenen un efecte educatiu que han d'assumir encara que només vulguin entretenir. 
Guillem Orozco ens explica molt millor tot aquest tema de la comunicació audiovisual!

Edu3.cat


jueves, 15 de noviembre de 2012

Cultura lliure i programari lliure

Potser haureu sentit a parlar de la cultura lliure i el programari lliure... i sinó estic jo per donar-vos informació!
Es tracta d'un moviment social que promou la elaboració i la difusió de la cultura amb uns principis més amplis que els habitualment proposats per les legislacions vigents actuals.
Com ja sabeu, hi ha imatges amb drets d'autors que no podem usar... però com veureu en aquest vídeo, copiar no és robar!




Per això s'han creat unes llicències anomenades Creative Commons. Hi ha un total de 6 llicències, però totes són combinacions d'aquestes 4:
1. Reconeixement (attribution): cal reconèixer l'autor.
2. No comercial (non commercial): limitada a usos no comercials.
3. Sense obres derivades (no derivate works): no es pot transformar.
4.Compartir igual (share alike): creació d'obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència en ser divulgada.
I el programari lliure (free software) és un moviment que es planteja les repercussions ètiques i socials derivades de l'adopció d'un model d'ús determinat i de la creació de programari. Garanteix 4 llibertats:
1. Llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat.
2. Llibertat d'estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.
3. Llibertat de redistribuir-lo a tercers.
4. Llibertat d'introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se'n beneficiï tota la comunitat.

I si voleu més informació sobre els programaris, aquí teniu! Espero que us sigui útil la informació. A reveure!
http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm



Power Point

A l'assignatura de GTIC hem treballat el programa de presentacions Power Point, tant els seus avantatges com els seus inconvenients. Al llarg de la nostra vida, hem fet molts treballs per l'escola mitjançant aquest programa, útil i senzill. Però el Power Point té dos usos: l'ús tradicional, que és el clàssic de la classe magistral, i l'ús creatiu, el qual provoca una interacció entre el professor - alumne o entre els mateixos alumnes.
Usa faré un breu resum dels dos usos.
Ús tradicional: classe magistral
Avantatges: l'alumne té una guia a la pantalla, permet incorporar imatges il·lustratives, crear esquemes, inserir elements multimedials (imatge, so, vídeo), i l'alumne té més facilitat per prendre apunts.
Desavantatges: massa informació a les diapositives, no és del tot clar, l'orador es limita a llegir la pantalla, no hi ha un ordre estètic, sol haver-hi un abús d'elements multimedials, l'aula a les fosques provoca cansament, mirar els efectes d'animació i transició i no escoltar l'orador, i es produeix el doble discurs (l'orador explica i l'oient llegeix a un ritme diferent).
Ús creatiu del Power Point
Provoquen interacció professor-alumne, flexibilitzen el discurs de l'educador, faciliten la creació i l'aprenentatge cooperatiu, dóna suport i potencia les metodologies que volem treballar, propicien l'estructuració, la síntesi i la reflexió dels continguts, no hi ha un discurs lineal. Com fer-lo més creatiu?
Pots introduir preguntes amb enllaços que condueixin a la resposta, jocs de repàs, posar llorigons (trampes) perquè els alumnes es fixin, demanar treballs amb Power Point, explicar contes, transmetre emocions, debatir i recollir idees.

Així doncs, intenteu fer un ús creatiu del Power Point per motivar més els vostres alumnes!

                                                                      Google



lunes, 12 de noviembre de 2012

Conferència Anna Pérez

La setmana passada va ser la SAE (Setmana d'Activitats Extraordinàries). El primer dia, dilluns 12 de novembre, una professora molt ben reconeguda, l'Anna Pérez, va venir a la Universitat a fer una conferència pels estudiants. La conferències tractava de les noves tecnologies i els mestres: "Mestr@ TAC... o ser mestre avui".
Les 10 idees més rellevants de la conferència vàren ser:
1. Tac significa tecnologia de l'aprenentatge i coneixement.
2. Tenim escoles amb estructura del s.XIX, professors del segle XX, i alumnes del s. XXI.
3. Es pregunta si la pissara i el guix tenen data de caducitat. Però no es tracta de canviar llibres per ordinadors. Parlem d'un canvi metodològic. El nen ha de poder manipular, experimentar, interacturar amb diferents fonts, comunicar i crear.
4. No estem sols en el món. Gràcies a la tecnologia també es pot treballar en equip (3 o 4 nens treballant amb un portàtil, fòrums per veure pel·lícules, buscar ofertes de viatges i opinions, etc).
5. L'any 1956 es va crear la Taxonomia de bloom. Està dividida en sis parts:
       5.1 Crear: escriure, il·lustrar, publicar, dissenyar i animar
       5.2 Avaluar: opinar, comprovar, comentar
       5.3 Analitzar: comparar, observar
       5.4 Aplicar: editar, executar, utilitzar
       5.5 Comprendre: interpretar, classificar, resumir
       5.6 Recordar: identificació, cercar, denominar, localitzar
6. Hi ha sis canvis claus que s'haurien d'executar a les aules. Són els següents:
       6.1 De l'analògic al digital.
       6.2 Del lligat (al llibre de text i la seva experiència) al mòbil
       6.3 De l'aïllat al connectat (escoles d'estiu, twitter, facebook, eduCAT 2.0)
       6.4 Del genèric al personal
       6.5 Del consumidor al creador
       6.6 Del tancat ("Cada maestrillo tiene su librillo") al obert
7. Què aconseguim amb els canvis citats anteriorment?
       7.1 Comunicació
       7.2 Compartir
       7.3 Col·laborar
       7.4 Discussió
8. Un tema destacat és el ENPOWERMENT, o apoderament. Significa que el nen sigui "amo" del seu propi treball. Es tracta de conferir poder als alumnes.
9. Es treballa la creativitat, la participació. Es crea un ambient de treball on s'aprèn.
10. TOT és positiu. Actualment l'aula és una finestra al món, i s'ha d'aprofitar!


                                                                         Google





lunes, 5 de noviembre de 2012

Com parlar bé en públic

Google

Us sona aquest llibre? Una de les activitats que hem de realitzar a COED, és llegir-nos aquest llibre, que ens serà molt útil per millorar la nostra forma de comunicar-nos. Pots aprendre trucs i recursos per a fer un bon discurs, sense nervis, i captant l'atenció del públic. Ningú ens ensenya a comunicar-nos i, tot i així, ho hem de saber fer. És una habilitat bàsica i necessària. El recomano a tothom, mai és tard per aprendre a comunicar-se!

viernes, 2 de noviembre de 2012

Planificació, composició i revisió


CmapTools


És el procés cognitiu per elaborar un text o un discurs. S'inicia amb la planificació, després es fan els primers intents de redacció, i finalment es fa la revisió a fons. Però es tracta d'un procés no lineal . Mentre construim el text, anem revisant i modificant. Ara us donaré més detalls de cada etapa:

  1. La planificació: consisteix a reflexionar sobre els objectius que vols aconseguir amb el text i com ho faràs per recollir, seleccionar i ordenar la informació. Primerament s'ha d'analitzar el receptor, és a dir a qui vols escriure, sobre què vols escriure, per què vols escriure i com ho vols escriure. Hi ha diversos mètodes per recollir informació: la pluja d'idees o brainstorming, la documentació sobre el tema, donar resposta a les 6W (què, qui, on ,quan, per què i com, o bé prendre apunts. Després has de seleccionar les idees i ordenar-les (esquema, mapa conceptual, etc).
  2. La redacció: consisteix en transformar les idees seleccionades en llenguatge escrit. S'ha de tenir en compte la coherència, la cohesió, l'adequació, la correcció i la variació. Les idees s'han de distribuir en paràgrafs, i sobretot han d'haver-hi connectors (conjuncions i locucions conjuntives, preposicions, adverbis, etc). Les funcions dels connectors són senyalitzar, organitzar i relacionar. Un altre aspecte important són els signes de puntuació, ja que cadascun té una funció. I per últim, l'estil de la redacció ha de ser adequat, clar, precís, concís i variat. 
  3. La revisió: consisteix en avaluar el que hem escrit, i modificar el que calgui per millorar el text. Revisar és una part imprescindible del procés de redacció. S'han de revisar els continguts i la gramàtica. 
Ara ja sabreu compondre un text oi? 


miércoles, 17 de octubre de 2012

El bon comunicador

A l'assignatura de COED (comunicació oral, escrita i digital) vam haver de definir com és un bon comunicador a través de diverses característiques. Primer de tot vam haver de triar un comunicador que crèiem que és eficaç, i dir el perquè. Jo, personalment, vaig triar en Roger Carandell, locutor de ràdio flaixbac. Van sortir altres comunicadors com Pep Guardiola, Mercè Rodoreda i Sara Carbonero entre d'altres. Després de fer un llistat amb totes les característiques pròpies d'un bon comunicador, les més característiques varen ser: gesticulació, humor, seguretat, riquesa lingüistíca i saber captar l'atenció del públic. A la següent sessió de COED, vam veure un vídeo d'en Ken Robinson. Realment és un bon comunicador que sap arribar als oients amb un toc d'humor blanc. A més a més, intenta interactuar amb el públic mitjançant preguntes i canvia el to de veu.
Recomano aquest vídeo que parla sobre com les escoles maten la creativitat dels alumnes! És molt interessant i et fa reflexionar molt sobre l'educació. Mireu-lo siusplau!


Wikis

Els wikis són una tecnologia específicament dissenyada per al treball col·laboratiu. Són democràtics: permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web. I, sobretot, són voluntaris. L'edició mútua de contingut pot millorar la qualitat de les idees exposades. Qualsevol persona pot canviar qualsevol cosa. El repte que tenen és la validesa i el control de la qualitat del contingut. Aquí teniu aquest vídeo que dóna més informació sobre els wikis:




Hi ha diferències entre els wikis i els blogs. Els blogs solen ser individuals, i en canvi els wikis acostumen a ser col·lectius. Els blogs són personals i els wikis anònims. Al blog hi ha una zona privada i al wiki tot és públic. Al blog l'autor té domini del contingut, en canvi al wiki qualsevol persona el pot modificar. El wiki es va editant i el blog té entrades amb ordre cronològic invers que es van afegint. I, finalment, un blog sol ser una espècie de diari i el wiki és més aviat una enciclòpedia col·laborativa. Si voleu saber més diferències, mireu això!




El dijous 11 d'octubre, a l'aula de GTIC, vam realitzar una pràctica en grups que consistia en crear un wiki. Així, a partir d'ara, ja sabem una altra forma de realitzar un treball, i ens pot ser molt útil! Espero que a tots vosaltres també! Gràcies i fins aviat.

viernes, 12 de octubre de 2012

Vídeo i educació

Ahir havíem de llegir un article de Joan Ferrés titulada "Video y educación". Aquest article tracta de l'educació audiovisual. Ens diu que en aquesta era electrònica, la imatge és la forma superior de comunicació. En canvi, els mètodes d'aprenentatge de les escoles pertanyen a la segona onada de la revolució industrial encara. Creu que les escoles tenen por al canvi, por que per culpa de les tecnologies audiovisuals perilli la cultura de la lletra impressa. 
També ens diu que el nostre cervell es divideix en hemisferi esquerre (lògic i racional) i hemisferi dret (creatiu i emocional). Abans predominava més l'esquerre. però ara gràcies a l'electrònica predomina el dret. 
Els nens neixen en un entorn amb dos móns diferents, per tant Joan Ferrés proposa una educacó en estéreo, és a dir, que de vegades domini el registre artístic, global i intuitiu i d'altres l'analític i rigorós. 
I per últim ens diu que el vídeo és un repte per a l'escola, ja que el vídeo didàctic facilita la coherència entre la sensibilitat de l'alumne, l'especificitat del mitjà i l'evolució del sistema social.
Després d'aquesta lectura, a l'aula de GTIC vam veure dos vídeos; el primer era una lliçó sobre la breu història de Catalunya, i el segon, titulat "Dinner for two", era un vídeo motivador. El primer transmet dades, i el segon emocions, per tant quin és l'adeqüat? El segon, sens dubte! Doneu-li una ullada i ho comprovareu!

Edu3.cat
Vídeo història de Catalunya 



Edu3.cat
Vídeo motivador "Dinner for two"

jueves, 11 de octubre de 2012

Delicious

Delicious és un servei que guarda de manera fàcil, còmode i on-line les pàgines webs que volem com a preferits. Permet enmagatzemar, escriure comentaris i posar etiquetes a les webs que trobem.
En aquest vídeo et descriu una mica com funciona:




La pràctica que hem de realitzar per l'assignatura de GTIC  consisteix a crear-nos un compte Delicious, guardar i etiquetar webs i publicar el perfil públic al bloc.
Així doncs, aquí teniu el meu delicious, on al llarg dels anys aniré guardant les pàgines webs que més m'interessin! També el podeu trobar als enllaços d'interès mostrats a la part dreta del bloc.

https://delicious.com/monicasg4

lunes, 8 de octubre de 2012

Analitzem Blocs Educatius!

A l'assignatura de GTIC hem de realitzar un exercici que consisteix en fer un anàlisis d'un blog. El blog que he triat és: http://blocs.xtec.cat/ceiplesescolesdegurb2003/

Aquestes són la sèrie de preguntes que he de respondre  sobre aquest blog:
  • Quins tipus de continguts hi ha publicats i en quin format (vídeo, audio, presentacions,...)
      El contingut del bloc és informatiu i hi ha sobretot moltes fotografies i vídeos.
  • Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: Tipus de bloc, activitat que s’hi desenvolupa, interaccions possibles,...
Segons la classe de bloc es tracta d'un bloc de centre, ja que integra textos informatius de l'escola, d'activitats realitzades dins o fora del centre, publicacions de treballs fets a classe, etc. La interacció dels alumnes és present perquè són ells que expliquen les activitats realitzades.
  • Qui els publica?
 Publiquen els mateixos alumnes de cicle mitjà de l'escola.
  • Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús,...
Sí, hi ha categories i un llistat d'altres blocs del mateix centre.
  • Quina plataforma utilitzen?
Utilitzen Wordpress, que és una de les plataformes de blogs més populars i potents actualment.
  • Com són les entrades?
 Les entrades estan distribuïdes en ordre cronològic, de la més actual a la més antiga. Són entrades dels alumnes en blogs col·lectius administrats pel professor o pels mateixos alumnes.
  • Quines competències s’hi treballa?
L'organització i el funcionament dels centres i les aules, la participació de l'alumnat, l'alfabetització digital i l'ús de determinades metodologies o recursos didàctics. 
  • Hi ha comentaris?
No n'hi ha. 
  • A qui va dirigit?
A les famílies d'aquests alumnes.
  • Hi ha blocroll?
Sí.

RSS

El RSS (really simple syndication) és una nova forma d'accedir a la informació. Consisteix en què una vegada seleccionades les fonts d'informació d'interès, aquestes fonts envïïn avisos d'actualització a l'usuari, sense la necessitat que l'usuari hagi d'anar comprovant si hi ha novetats en cada una d'elles. 

A continuació us mostraré un vídeo que t'explica que en comptes de mirar els blogs i les notícies com es feia abans per si hi havia novetats, et fas un compte Google Reader, organitzes les teves pàgines preferides i ja t'arribaran les actualitzacions. Perquè t'arribin simplement t'has de subscriure a la pàgina que t'interessi clicant a una icona igual o similar a aquesta:


rss

                  Flickr

Aquest vídeo t'indica com funciona el RSS pas per pas.
Espero que us serveixi! I si teniu algun bloc o una altra pàgina que vulgueu compartir, no us oblideu d'agregar el RSS!    
        
   

Llibre sobre blogs!

Pel dia 4 d'octubre, a l'assignatura de GTIC ens vam haver de llegir un llibre que es titula:
"Usos educatius dels Blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents".
Aquí teniu una imatge de la portada per si us interessa!

                                                            Google

És un llibre interessant per tothom del món educatiu, ja que a part d'explicar-te com es crea i com funciona un blog, també t'explica algunes experiències que han tingut docents amb els blogs. És útil si et vols endinsar en aquest món de les tecnologies actuals. El recomano!

Google Drive


Hola a tots i a totes!
Demano disculpes als meus lectors per la meva absència, no tenia previst estar tan ocupada. Ara us posaré al corrent de tot!
El dimarts 25 de setembre vàrem fer una activitat a l'aula sobre el Google Drive.
Sabeu què és?
Doncs ben fàcil. El Google Drive és una eina que ens ofereix google per a desar, editar, comentar compartir i publicar documents on-line de manera privada o en grup. Amb Google Drive podem crear documents de text, presentacions, formularis, fulls de càlcul entre d'altres tipus de documents i etiquetar-los de manera que puguem localitzar-los amb facilitat dins l'espai anomenat My drive, que el diferenciarem de l'espai Shared with me que és on aniran a parar els documents que els demés comparteixen amb mi.
A l'aula ens van proporcionar un vídeo per poder entendre i conèixer més sobre aquest programa. Aquí el teniu:



 Després, però poder investigar sobre com funcionava, vam fer un treball en petits grups de 4 persones. Primer vam crear i compartir un document. Totes el podíem editar de forma simultània, i el tema del nostre treball va ser sobre els ordinadors portàtils. Aquest és el resultat:


Tot seguit vam crear una presentació sobre el mateix tema que en el document:


I, finalment, vam realitzar un formulari tractant el tema dels ordinadors portàtils. Aquí teniu el formulari on-line per si algú s'anima a respondre:
https://docs.google.com/a/blanquerna.url.edu/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dGxPWmlJVmJoTmZQNk8zdTBmN3lBc1E6MQ

Per tant, podem veure que Google Drive és una eina molt útil, sobretot per fer treballs en grup. Google Drive funciona!

viernes, 5 de octubre de 2012

Llengua oral formal

La llengua oral formal no és pas un art, ni és espontània, sinó que s'aprén. Té una sèrie de característiques, que són les següents:
  • Trets contextuals:
    • Caràcter no universal i aprenentatge escolar
    • Acústica, efímera i produïda en temps real
    • Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional
  • Trets textuals:
    • Formal i generalment monologada (1 persona)
    • Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat
    • Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals.
  • Trets lingüístics:
    • Paper fonamental dels trets suprasegmentals
    • Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
    • Correcció normativa i ús de la varietat estàndard.
Dons això és tot! Adéu i gràcies per lleguir el meu bloc!

jueves, 4 de octubre de 2012

Qui sóc jo?

El primer dia de l'assignatura de COED, vam realitzar una activitat a l'aula per poder conèixer-nos una mica. L'activitat consistia en reflexionar i escriure en un full com et descriuries a tu mateix. Després vam repartir els fulls per la classe, i cadascú tenia la descripció d'una persona, però sense saber qui és. I llavors havíem d'escriure tres adjectius i dues preguntes per aquesta persona desconeguda... Els adjectius que van fer servir per descriure'm van ser: amable, bona persona i sincera. I la pregunta: t'agrada que la gent sigui sincera? Com no vaig tenir l'oportunitat de respondre-la, ho faré ara: Considero la sinceritat la base de la confiança, per tant, tot i que de vegades fa mal i es diu que la ignorància porta la felicitat, sempre la prefereixo a la mentida. Una primera i impactant classe de COED... si vols saber que ens espera a la resta de classes, segueix el meu bloc!

viernes, 28 de septiembre de 2012

Descripció

Tothom sap que la descripció consisteix en representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, etc. 
Aquesta setmana a l'assignatura de COED hem treballat els diferents models de descripció. Quins són?

Cançó: Lila, Whiskyn's




Poesia visual: Joan Brossa "La poesia virtual no és dibuix, ni pintura, és un servei a la comunicació".  http://www.joanbrossa.org/obra/brossa_obra_poesia_visual.htm

















Poesia: Si parlo dels teus ulls, Miquel Martí i Pol
Si parlo dels teus ulls em fan ressò
cadiretes de boga i un ponent de coloms.
Els teus ulls, tan intensos com un crit en la fosca.
Si parlo dels teus llavis em fan ressò
profundíssimes coves i ritmes de peresa.
Els teus llavis, tan pròxims com la nit.
Si parlo dels teus cabells em fan ressò
platges desconegudes i quietuds d'església.
Els teus cabells, com l'escuma del vent.
Si parlo de les teves mans em fan ressò
melicotons suavíssims i olor de roba antiga.
Les teves mans, tan lleus com un sospir.
Si parlo del teu cos,
del teu cos que he estimat,
només em fa ressò la meva veu,
i llavors tanco avarament els ulls
i em dic, per a mi sol, el secret dels camins
que he seguit lentament a través del teu cos
tan càlid com la llum,
tan dens com el silenci.

Novel·la: El carrer estret, Josep Pla  

[...] La senyora Massaguer és una persona petita, de faccions menudes, molt ben dibuixades, amb un nasset una mica tirat enlaire, els ulls blauets vius, les dents blanques i ben conservades,el cabell gris allisat, recollit en un monyo a l'antiga. [... ]

Assaig: Salvador Espriu vist per Josep M. Espinàs a Relacions Particulars

[...] Salvador Espriu tenia un cap que amb el temps se li va anar expandint. Hi ha caps que, en envellir, semblen empetitir-se, les galtes s'encongeixen, la mandíbula es fa enrere, el volum general disminueix. [... ]

Conte: Abiyoyo, explicat i cantat per Xesco Boix


Era alt com un Sant Pau i els seus ulls eren vius i plens de bondat. La seva tarja de presentació era un somriure capaç d’arribar al cor més trencat. Portava els cabells llargs, negres, sempre tapats amb una gorra que li donava un aire molt especial, molt seu. En comptes de firmar autògrafs feia petons.

A l’espatlla sempre hi duia una guitarra, i al cor mil idees per compartir. Desitjava sobretot ser lliure per així ser més amic de la Terra, de les flors, dels estels i dels homes. Però, com poder ser lliure en aquest món tan ple d’interessos? Calia obrir noves vies i anar contracorrent per poder canviar les coses.

Ben aviat se n’adonà que dins del món dels adults hi havia una altre món, alegre, confiat, senzill. Era el món dels més menuts. I amb l’amor com a vehicle de les cançons, i els contes com a eines se n’anà a trobar els seus petits i grans amics. Infant entre els infants, home entre els homes, demostrava dia a dia amb la seva tasca que encara és possible l’esperança en el demà. La mainada l’estimava i amb ell viatjaven a aquell món on 2+2=5.

Vídeo: Summercat, anunci d'Estrella Damm, campanya estiu 2009

Anem a llegir un article!

A COED, a la sessió de petit grup, ens hem dividit en grups de 5 o 6 persones i cada grup tenia un text, el qual havia de dir el tema de què tractava i fer-ne una síntesi. Després es penjaven totes les síntesis en una carpeta compartida del blink i així et llegies els articles dels teus companys i companyes. El nostre article es titula: Un tramvia anomenat text, de V. Pagès.
 
Tema: L'eficàcia dels textos distribuïts en massa és relativa, ja que un mateix text pot ser descodificat de maneres diferents i donar lloc a missatges diferents.
 
Síntesi: En el procés de la comunicació intervenen diversos factors. El receptor, que rep el missatge de l'emissor mitjançant un codi i a través d'un canal. Els missatges, alhora, també depenen de factors com el soroll (distorsions a què pot estar sotmès el text), o en el domini del codi, ja que el receptor pot interpretar el missatge de diferents formes. Per tant, el procés de comunicació conté tants elements que els textos distribuïts en massa no són totalment eficaços.

miércoles, 26 de septiembre de 2012

Què és el llenguatge? I la llengua?

Si voleu saber què és, us heu de llegir un article de J.Tusón anomenat "El lenguaje y las lenguas".
Ara jo us faré un breu resum:
El llenguatge és la facultat de la comunicació per expressar sentiments, emocions i pensaments entre un emissor i un receptor mitjançant una combinació de senyals organitzades . És el mitjà d'expressió i comunicació per excel·lència, amb el que podem reduir i ordenar les percepcions del nostre entorn perquè ens poguem entendre. Segurament, el llenguatge és responsable de que siguem capaços de pensar, ja que és un element bàsic a la constitució del pensament. També és el suport bàsic de la memòria. En resum, el llenguatge és una facultat innata dels humans que ens diferencia de la resta d'animals.
I la llengua és un codi que ens permet organitzar el nostre entorn, el món en el que vivim per fer possible la comunicació. És un sistema de recursos verbals que disposem per comunicar-nos, però a més a més és una unitat històrica que, en el transcurs del temps, ha anat evolucionant d'acord amb les necessitats comunicatives de cada època. És un sistema de comunicació propi d'una comunitat humana. És doncs, la concreció del llenguatge.
Ho heu entès? Espero que us sigui útil! Fins la pròxima seguidors del meu bloc!

martes, 25 de septiembre de 2012

Webquest

Una webquest és una proposta didàctica de recerca guiada, que planteja als alumnes una feina o resolució d'un problema interessant i motivador i un procés de treball col·laboratiu basat principalment en recursos existents a Internet. El seu objectiu és combinar els continguts treballats a l'aula amb l'ús de les tecnologies. Les webquests es basen en el constructivisme, és a dir, en que els alumnes construeixin el seu propi coneixement a partir dels coneixements propis previs.
 
. Edu3.cat


Aquest vídeo tracta d'una webquest realitzada a l'escola de primària del CEIP Gras i Soler d'Esplugues de Llobregat, sobre les constel·lacions zodicacals. Per commmemorar l'any internacional de l'astronomia, realitzen una sère d'exercicis sobre les constel·lacions mitjançant recursos d'internet. El vídeo el trobem a http://www.edu3.cat/. En aquesta web hi ha molts audivisuals, i et proposen quins són els més destacats i més vistos, majoritàriament programes educatius. Si esteu interessats, no dubteu en entrar-hi!

lunes, 24 de septiembre de 2012

Què són els blocs?



I com ara començaré el meu bloc, aquí teniu un vídeo que tracta sobre els blocs! Esteu preparats per endinsar-vos en aquest nou món? Som-hi!

domingo, 23 de septiembre de 2012

Benvinguts al llarg viatge, o més ben dit, al meu bloc!

Bona tarda a tots i a totes!
Em dic Mònica Sánchez, tinc 17 anys i sóc estudiant de primer de grau d'Educació Infantil a Blanquerna, amb la il·lusió d'arribar a ser mestra d'aquí uns anys.
En aquest bloc em dedicaré a exposar l'aprenentatge assolit, tant de l'assignatura de GTIC com de COED, que formen el mòdul 1: L'escola d'Educació Infantil. A més a més penjaré notícies, reflexions, pràctiques realitzades a l'aula, ampliacions del temari... entre moltes altres coses.
Així doncs... aquí comença el nostre viatge!
PS: els nostres somnis ens estan esperant...